Header Ads

Cari Blog Ini

Apa Hendak Buat jika Usia Mencecah 20-an ?


Usia 20-an merupakan peringkat di mana seseorang itu berada dalam dunia bebas dan memasuki alam kehidupan berdikari setelah menempuhi alam remaja yang penuh keseronokkan . Peringkat usia ini merupakan antara peringkat paling sukar untuk ditempuhi oleh setiap  manusia kerana ia adalah peringkat permulaan bagi seseorang untuk hidup dengan status dewasa. Bagi mereka yang berumur 20-an , cabaran kewangan , emosi , kesibukkan dan status merupakan cabaran yang amat berat dan perlu ditempuhi .  Ada yang menyambung pelajaran , ada yang berkerja ,  ada yang terus berkhawin dan tidak kiralah di kedudukan mana sekalipun , cabaran yang dihadapi oleh para belia ini tetap besar dalam menempuhi permulaan hidup di dimensi baru .

Jadi , apakah yang anda lakukan apabila usia anda telah mencecah angka 20 ? Dalam artikel ini PK akan sertakan beberapa tip penting yang anda boleh manfaatkan sebagai rujukan tentang apa yang anda perlu lakukan ketika berada di fasa ini.

1) Tuntut Ilmu
Adult, Diary, Journal, Notebook, Book, Document

Menuntut ilmu ini bukanlah bermaksud anda belajar hingga ke peringkat master atau PHD di universiti-universiti terkemuka tetapi ia merupakan suatu bentuk pembelajaran berkaitan sesuatu yang memberi manfaat . Jangan risau jika anda gagal menjejakan kaki ke menara gading , belajarlah ilmu-ilmu yang bermanfaat seperti ilmu pelaburan saham , ilmu perniagaan , ilmu agama , ilmu masakan dan segala jenis ilmu yang bermanfaat . Ilmu pelaburan merupakan kilang emas bagi mereka yang 'sedar' dan bijak memanfaatkan peluang kerana dunia perniagaan hari ini dan esok semakin meningkat naik . Bayangkan jika anda mempunya kemahiran yang tinggi bermain saham seperti Warren Buffet , sudah tentu anda akan sedar betapa mudahnya untuk mengembangkan wang simpanan yang ada .


2) Buat Bisnes kecil-kecilan

Office, Business, Colleagues, Meeting, Computers

Bisnes merupakan medium yang mendatangkan keuntungan yang  berlipat kali ganda berbanding makan gaji jika anda berjaya menguruskannya dengan baik . Di usia muda inilah waktu yang terbaik untuk anda memulakan bisnes kerana anda akan mempunyai banyak masa dan tenaga untuk mengembangkan bisnes anda . Bermulalah dengan modal yang kecil , carilah sektor perniagaan apa yang sesuai dengan diri anda . Jika anda keliru untuk mencari idea perniagaan yang boleh digunakan untuk membuka perniagaan sendiri , anda boleh membaca artikel ini .
Selain itu , bisnes yang dijalankan ketika usia muda juga berpotensi untuk memberi pengalaman dan pembelajaran kepada kita untuk mengetahui selok belok dunia perniagaan .

3) Bina Network Dengan Ramai Orang

People, Hands, Achievement, Group, Help, Support, Team

Network merujuk kepada hubungan kita dengan orang lain kerana kita tidak tahu apa yang akan berlaku selepas ini . Cubalah untuk berhubung dengan ramai orang dan dapatkan nombor telefon mereka kerana mungkin mereka boleh menjadi tempat untuk anda meminta bantuan atau bertanya tentang sesuatu perkara . Networking yang baik membolehkan anda bergerak dengan sokongan yang padu dariapada orang sekeliling yang mengenali anda. Anda juga boleh mengenal pasti rakan network anda yang sesuai untuk dijadikan business partner untuk menjayakan suatu perniagaan . Selain itu , hubungan berkaitan pasangan hidup juga perlu ditekankan kerana usia 20-an adalah usia yang sesuai untuk membina rumah tanggan terutamanya bagi golongan wanita . Jangan kerana sibuk dengan rutin harian , anda tidak mencari pasangan hidup kerana jika usia sudah lewat mungkin tiada siapa yang sudi menerima anda.


4)Travel
People, Woman, Travel, Adventure, Trek, Mountain, Rock

Di usia inilah tenaga dan kudrat anda masih di tahap optimun dan anda boleh bergerak ke mana sahaja dengan mudah . Jika ditanya pada mereka yang sudah berada di peringkat lanjut usia , ramai di antara mereka yang menyesal kerana tidak memanfaatkan masa muda untuk menerokai dunia secara menyeluruh . Berusahalah untuk mengumpul duit untuk melancong ke negara lain dan jangan sesekali merasa rugi untuk melakukan hal ini kerana duit boleh dicari dan pengalaman tidak boleh dibeli . Anda mesti mempunyai target untuk berkunjung ke negara mana , pada waktu bila untuk pergi , dan bersedia untuk melaburkan sedikit modal untuk menyempurnakan impian anda itu . Percayalah bahawa kenangan dan pengalaman yang anda dapat semasa melancong ke luar negara tidak akan dapat dilupakan dan anda akan mengenangkannya suatu hari nanti apabila anda sudah tua.


5) Jaga Kesihatan Sebaik Mungkin

Running, Runner, Long Distance, Fitness, Female

Kesihatan merupakan perkara yang paling penting dalam hidup kita . Apa yang kita lakukan pada masa muda menjadi penentu akan kesihatan kita di usia senja kelak . Jika kita kerap minum air manis , besar kemungkinan kita akan menghidap kencing manis di usia tua atau mungkin jika kita kerap mengambil makanan yang berlemak , kita akan menghidap penyakit jantung suatu hari nanti . Jagalah kesihatan di usia muda kerana  perjalanan kita masih jauh untuk menghadapi kehidupan di dunia ini . Bayangkan jika anda hidup tetapi menderita dengan penyakit kronik , menyeksakan bukan ? Justeru jagalah kesihatan anda di masa muda agar kelak anda kekal sihat dan bertenaga untuk melakukan aktiviti harian walaupun telah lanjut usia.

6) Luahkan Perasaan Yang Terpendam

Love, Valentine, Heart, In Love, Romantic, Wallpaper

Jika anda meminati seseorang sekarang , luahkan terus isi hati dan perasaan anda itu terhadap orang yang anda minati . Ini penting kerana jika terlambat , anda juga yang menyesal di kemudian hari . Begitulah perasaan yang dialami oleh mereka yang berganjak usia tentang kekesalan kerana tidak mengambil peluang untuk meluahkan isi hati kepada orang yang dicintai . Jangan takut untuk mencuba kerana keinginan tanpa usaha adalah sia-sia dan jika terlambat kelak anda juga yang menyesal melihat gadis atau jejaka idaman anda mekar di dakapan orang lain .Jadi ,  kalau anda mempunyai minat terhadap seseorang , terus luahkan perasaan tersebut selagi mereka masih belum menjadi milik orang .Jadi setakat ini sahajalah nasihat yang boleh PK berikan tentang apa yang perlu anda lakukan ketika usia bakal atau telahpun mencecah 20-an . Manfaatkanlah masa yang anda di usia muda ini dengan sebaiknya agar anda menjadi insan yang berjaya suatu hari nanti .Terima kasih kerana sudi membaca artikel ini pada kali ini dan jangan lupa untuk memberi maklum balas dan komen samada berkaitan blog atau artikel ini.

Tiada ulasan