Header Ads

Cari Blog Ini

Tip Lulus @ skor A Addmath



Assalamualakum semua,
Dalam entri kali ini Pena Kilat akan berbicara tentang hal berkaitan addmath atau matematik tambahan.Semua org maklum yang addmath ni merupakan bos kepada subjek subject sains stream yang susah tahap dewa.Mesti dalam kelas tu yang lulus addmath adalah minoriti.Pendek kata yang gagal addmath ni biasalah yer..kehkekeh 

So back to the main topic macam mana nak lulus addmath or nak dapat A- dalam addmath ni? Ok first korang perlu tahu bahawa dalam spm sebenar,markah lulus untuk addmath ialah dalam lingkungan belasan (maybe 11-20) bergantung pada graf pada tahun tu.Markah untuk dapat A- pula mungkin dalam 60 ke atas(mungkin rendah lagi).Pasaipa KPM buat macam ni??

Ini adalah bagi memastikan kuantiti pelajar A tidak lah ketandusan sangat .Ye la kalau guna baseline sebenar maunya 2% je calon spm dapat A untuk addmath.

Jadi dah letih merapu jom kita balik kepada topik asal(berapa kali balik dah) untuk tips lulus or A addmath.


1.Fokus

Masa dalam kelas matematik tambahan janganlah engkorang berangan ke apa.fokus terhadap apa yang diajar jangan tidur plak.setiap2 butir huruf yang ditulis oleh cikgu klau kita terlepas memang susah nak catchup balik.

2.latihan

Ni tip biasalakan.tanya je mana2 pakar matematik semua akan jawab latihan3.lainlah kau dilahirkan prodigy yg memang beranak2 terus kenal nombor.

3.Peka

Korang kena peka dengan fomat soalan yang sentiasa berubah. Batch 99 baru ni dah kena jerat dengan soalan yang disusun terabur(tak macam biasa).so korang kena ready untuk mnghadapi perubahan bentuk soalan tanpa pemberitahuan ni.

4.Manfaatkan youtube

Chanel y=mx+c adalab channel terbaik untuk belajar addmath bagi aku.Dia punya explanation tu memang tiptop. Korang juga boleh survey youtube chanel patrick JMT untuk trick pengiraan yang sangat mudah.

5.Tanya kawan

Ni klau korang malu untuk tanya kawan memang susah la sikit.Sebab addmath ni tak cukup kalau sekadar belajar guna buku. Subjek macam ni kena ada tunjuk ajar dari orang yang mahir , dia tak sama macam biologi or sejarah yang korang boleh hafal sendiri.

Okey aku rasa dh panjang lebar 

Dah aku menaip ni. So aku harap korang dapat ambil tip yang diberi. Goodluck!

Tiada ulasan